Turkse recepten

Dit is een overzicht van alle Turkse gerechten die je op Mijn mixed kitchen vindt. Zoek je een recept of heb je een vraag over een gerecht, laat het me weten via het contactformulier onderaan deze pagina of via de mail (zie Over mij), ik probeer altijd antwoord te geven!



Kahvaltılık tarifler / Turkse ontbijt- en lunchgerechten
Beyaz peynirli tost / Tosti van Turks brood met witte kaas en platte peterselie
Domates soslu karışık kızartma / Gemengde groenten met tomaten en knoflook
Fırında patatesli omlet / Omelet met aardappels, kaas en peterselie uit de oven
Fırında peynirli yumurtalı ekmek / Turks brood met feta en ei uit de oven
Hellim peyniri kızartması / Gebakken halloumi kaas
Kaşarlı sucuklu sandviç / Pistoletjes met sucuk en kaas uit de oven
Menemen / Turks roerei met groenten
Patatesli omlet /Aardappeltortilla met groenten en sucuk
Peynirli omlet / Omelet met Turkse witte kaas en groene kruiden
Sosisli kaşarlı omlet / Omelet met paprika, kaas, knakworstjes en peterselie
Sucuklu kaşarlı tost / Turkse tosti met sucuk en kaas
Sucuklu yumurta / Gebakken ei met Turkse knoflookworst
Tuzlu kurabiye / Turkse zoute koekjes
Yoğurtlu ekmek dilimleri / Brood met Turkse yoghurt uit de oven
Yumurtalı ekmek / Turkse hartige wentelteefjes


Hamur işleri / Turkse deeggerechten
Ağzı açık börek / Open mini börek
Baklavalık yufkadan tepsi börek / Börek van baklavadeeg
Börek içleri / Diverse soorten vulling voor börek
Ekmek pizzası / Broodpizza
Etli ekmek / Turks platbrood met gehaktvulling
Fırında sigara böreği / Sigara börek uit de oven
Gül böreği / Börek van loempiavellen in de vorm van een roos
Hazır yufkadan gözleme / Makkelijke gözleme van yufkadeeg
Içli örgü ekmek / Zachte gevulde gevlochten broodjes
Içli pide / Turks gevuld platbrood
Ispanaklı kol böreği / Opgerolde börek met spinazie en feta
Kıymalı kol böreği / Ronde börek met gehakt
Kuş yuvası poğaça / Turkse zachte gevulde 'vogelnest'broodjes
Lahmacun / Zelfgemaakte Turkse pizza
Makarnalı börek / Makkelijke börek met farfalle
Mantı / Gevulde Turkse pasta met yoghurtsaus
Mısır ekmeği / Turks maïsbrood
Milföy böreği / Börek van bladerdeeg
Muska böreği / Driehoekige börek uit de oven
Paçanga kol böreği / Opgerolde börek gevuld met Turkse pastrami en kaas
Paskalya çöreği / Turkse brioche / Turks paasbrood
Peynirli ağzı açık börek / Open mini börek met Turkse witte kaas
Peynirli börek / Turkse börek gevuld met witte kaas
Peynirli çiğ börek / Gefrituurde börek met kaas
Peynirli gözleme / Turkse pannenkoekjes gevuld met kaas
Pide ekmek / Zelfgebakken Turks brood
Poğaça / Turkse gevulde broodjes
Puf puf poğaça / Zachte luchtige gevulde Turkse broodjes
Rulo börek / Makkelijke opgerolde börek van bladerdeeg
Sade pişi / Turkse ongevulde deeghapjes
Sebzeli sarma börek / Opgerolde börek met groenten
Sıkma / Turks platbrood
Sigara böreği /Opgerolde gebakken börek
Simit / Turkse bagels of Turkse sesamringen
Simit poğaça / Turkse gevulde simitbroodjes
Sucuklu karnıyarık böreği / Opgerolde börek met sucuk, kaas en groenten
Tavada börek / In de pan gebakken börek
Tavada yumuşak bazlama / Gebakken Turks brood
Taze soğanlı börek / Makkelijke börek met Turkse witte kaas en bosui
Tembel lahmacun / Makkelijke Turkse pizza
Tereyağlı açma / Turkse zachte roomboterbroodjes


Mezeler / Turkse mezze (hapjes) en bijgerechten

Acılı antep ezmesi / Pittige Turkse dip
Babagannuş / Baba gannoush, geroosterde auberginedip
Cacık / Turkse tzatziki
Etsiz (yalancı) çiğ köfte / Pittige vegetarische köfte
Fırında karnabahar kızartması / Geroosterde bloemkool uit de oven
Fırında kaşarlı sucuklu patates / Aardappels met kaas en sucuk uit de oven
Humus / Dip van kikkererwten met tahin en kruiden
Kaşar pane / Turkse gepaneerde gebakken kaas
Kısır / Turkse bulgursalade
Kumpir / Turkse gepofte en gevulde aardappel
Mercimek köftesi / Turkse kruidige köfte van linzen en bulgur
Otlu baharatlı tereyağı / Turkse kruidenboter
Patates kavurması / Turkse gekruide gebakken aardappeltjes
Patates kızartma / Versgebakken frietjes
Patates köftesi / Turkse aardappelkroketjes
Patates mücveri / Turkse gebakken aardappelkoekjes
Peynir ezmesi / Pittig smeersel van Turkse witte kaas
Yalancı kumpir / Makkelijke kumpir in een schaal


Salatalar / Turkse salades
Arpa şehriyeli salatası / Turkse orzosalade met sucuk, prei en feta
Baharatlı mısır salatası / Turkse maissalade met groene kruiden
Çoban salatası / Turkse rauwkostsalade
Dereotlu cevizli salata / Turkse salade met walnoten en dille
Domates salatası / Turkse tomatensalade
Gavurdağı salatası / Turkse salade met tomaat, ui en walnoot
Havuçlu kırmızı lahana salatası / Salade met wortel en rode kool
Havuçlu turp salatası / Salade van meiknol en wortel
Kahvaltı salatası / Turkse salade met puntpaprika en witte kaas
Közlenmiş biberli patlıcan salatası / Turkse salade van geroosterde aubergine, puntpaprika en ui
Kuzu kulağı salatası / Turkse salade met zuring
Makarna salatası / Turkse pastasalade met tonijn en groenten
Nohut salatası / Kikkererwtensalade met groene kruiden
Patatesli cacık salatası / Turkse tzatziki salade met aardappel

Piyaz salatası / Turkse witte bonensalade
Rus salatası / Turkse huzarensalade
Soğan salatası / Uiensalade
Tavuklu pirinç salatası / Turkse rijstsalade met kip, rauwkost en groene kruiden
Yeşil mercimek salatası / Groene linzensalade met groene kruiden
Yeşil salata / Turkse salade met groene kruiden
Yoğurtlu tavuk salatası / Turkse kipsalade met kikkererwten en yoghurt
Yumurta salatası / Turkse eiersalade met groene kruiden
Yumurtalı patates salatası / Turkse aardappelsalade met ei


Çorbalar / Turkse soep

Domatesli şehriye çorbası / Turkse tomatensoep
Ezogelin çorbası / Turkse soep met linzen en bulgur
Mercimek çorbası / Turkse linzensoep
Pırasalı patates çorbası / Turkse preisoep met aardappel
Şehriyeli tavuk çorbası / Turkse kippensoep met vermicelli
Tarhana çorbası / Turkse tarhanasoep
Yayla çorbası / Turkse yoghurtsoep


Pilavlar / Turkse rijstgerechten

Bulgur aşı / Bulgur in een tomatensausje
Bulgur pilavı / Turkse bulgurrijst
Domatesli bulgur pilavı / Turkse rode rijst van bulgur
Meyhane pilavı / Bulgurpilav met rundvlees en tomaat
Pilav / Turkse rijst
Şehriyeli pilavı / Turkse rijst met vermicelli
Tavuklu pilav / Turkse rijst met kip


Makarna yemekleri / Turkse pastagerechten
Peynirli cevizli erişte / Verse Turkse pasta met kaas en walnoten


Dolma yemekerli / Turkse gevulde groentes
Bulgurlu biber dolması / Met bulgur gevulde Turkse paprikaatjes
Etli biber dolması / Turkse gevulde mini-paprika's
Etli kabak dolması / Turkse gevulde witte courgettes
Karnıyarık / Turkse gevulde aubergine met gehakt uit de oven
Zeytinyağlı yaprak sarması / Gevulde wijnbladeren met kruidige rijst


Köfteli yemekler / Turkse gerechten met köfte

Beyti kebabı / Turkse köfte in deeg met tomatensaus en yoghurt
Fırında ızgara köfte / Gegrilde köfte uit de oven
Fırında köfte patates / Köfte met aardappels en groenten uit de oven
Fırında patlıcan kebabı / Turkse ovenschotel met aubergine, tomaat en köfte
Pirasalı kaşarlı köfte / Köfte van prei en gehakt met kaas
Rosto köfte / Turks opgerold gehaktbrood
Sarımsaklı sucuk köftesi / Pittige köfte met knoflook
Sultan köftesi / De lekkerste Turkse köfte


Etli yemekler / Turkse gerechten met (rund)vlees
Bayram et kavurması / Zacht Turks stoofvlees
Et sote / Turks stoofgerecht met rundvlees en groenten
Etli kuru fasulye / Turkse bonen in tomatensaus met rundvlees
Etli türlü / Turkse ratatouille met vlees
Patates oturtması / Turkse ovenschotel met aardappel, gehakt en tomaat
Şiş kebap / Turkse spiesjes met gekruid rundvlees
Sulu köfte / Köfte met bulgur in een tomatensausje


Tavuklu yemekler / Turkse gerechten met kip
Fırında bütün tavuk / Turkse hele gegrilde kip uit de oven
Fırında tavuk tava / Turkse ovenschotel met gekruide kip en groenten
Mantarlı tavuk sote / Turkse gekruide kip met champignons
Tavuk dürüm / Kip durum/kip döner
Tavuk şiş / Turkse kipspiesjes
Tavuk sote / Turks stoofgerecht met kip en groenten


Sebze yemekleri / Turkse gerechten met groente

Fasulye diblesi / Turkse rijst met snijbonen
Ispanaklı yumurta / Turkse spinazie met gebakken ei
Kıymalı pirinçli ıspanak yemeği / Turkse spinazie met rijst en gehakt
Mantar kızartması / Krokante gefrituurde champignons
Nohut yemeği / Turks stoofgerechtje met kikkererwten
Patatesli patlıcan oturtması / Turks stoofgerecht met aubergine, aardappel en tomaat
Pırasa mücveri / Turkse preikoekjes
Yoğurtlu biber kızartması / Gebakken groene pepers met yoghurt
Yufkasiz pırasalı börek / Turkse prei-plaattaart zonder deeg
Zeytinyağlı pırasa yemeği / Turks stoofgerechtje van prei, wortel en rijst
Zeytinyağlı taze fasulye / Sperziebonen met ui, tomaat en knoflook


Balık yemekleri / Turkse visgerechten
Fırında çupra / Geroosterde dorade uit de oven
Fırında somon balığı / Zalm met aardappel en groenten uit de oven
Somon balığı köftesi / Turkse zalmburgertjes
Ton balığı köftesi / Turkse tonijnburgertjes


Tatlılar / Turkse zoetigheden

Balparmak tatlısı / Turkse zoete hapjes
Cevizli ev baklavası / Turkse baklava van zelfgemaakt deeg met walnoten
Elmalı kurabiye / Turkse opgerolde appelkoekjes
Elmalı tarçınlı kek / Turkse appel/kaneel tulbandcake met walnoten
Ispanaklı kek / Turkse cake met spinazie
Kabak tatlısı / Turkse zoete pompoen
Kaymaklı kuru kayısı tatlısı / Gedroogde abrikozen gevuld met kaymak
Limonlu unsuz kek / Luchtige cake met citroen
Mantar kurabiye / Turkse koekjes in de vorm van champignons
Mermer kurabiye / Turkse gemarmerde chocolade/vanillekoekjes
Minik alman pastaları / Kleine Turkse puddingbroodjes
Muzlu rulo pasta / Opgerolde cake met banaan
Pirinç unlu muhallebi / Turkse rijstpudding
Revani / Turkse cake van griesmeel
Supangle / Turkse chocoladepudding met gesmolten chocola
Sütlü irmik tatlısı / Turkse griesmeelpudding
Un helvası / Turkse halva van bloem
Un kurabiyesi / Turkse luchtige koekjes
Yoğurtlu limonlu kek / Frisse yoghurtcake met citroen


Içekler / Turkse dranken

Ayran / Turkse yoghurtdrank
Buzlu karpuz / Watermeloengranita
Ihlamur çayı / Turkse lindebloesemthee
Türk kahvesi / Turkse koffie
Türk çayı / Turkse thee



103 opmerkingen:

  1. JOEHEE, hier werd iemand gek, mijn man is gek van Turks eten! Hij is Irakees. We hebben hier aardig wat Turkse kookboeken maar een blog die goede Turkse bak/brood recepten had, hebben we nog niet. Super! fijn dat ik je gevonden heb via fb (groep).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hahaha, ontzettend leuk om te horen! Herken het gevoel ;). Je hebt wat te doen de komende tijd in ieder geval :)

      Verwijderen
  2. Ik heb ook een Turkse man, ondertussen al heel wat van je recepten gemaakt. Ze vallen heel erg in de smaak. Goed en eenvoudig uitgelegd. Super

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om te horen! Ja Turkse mannen kunnen altijd erg blij worden van goed eten op tafel, is ook mijn ervaring :) en terecht, het is ook erg lekker!

      Verwijderen
  3. De liefde van de man gaat door de maag.ik ben met turkse man getrouwd en hebt me zelf aangeleerd turks koken.Met je recepten had ik een etentje geoorganiseerd.Dit is goed uitgepakt na drie dagen hadden ze er nog over.ik ben blij met je recepten, het gaat een stuk makkelijke.Mijn man is ook trots op me dat ik turks kan koken.Bedankt voor je leuke side.gr jolanda

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja die liefde gaat zeker door de maag bij Turkse mannen! Leuk dat je een etentje hebt georganiseerd en dat ze zo enthousiast waren. En trotse mannen zijn altijd fijn! Graag gedaan!

      Verwijderen
  4. Geen turksbloed en getrouwd met een echte hollandse raspatat :)
    maar wel enorme fan van de turkse keuken.. super blog!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel, heel leuk om te horen!

      Verwijderen
    2. Hoi! Super recepteb! Heb er al zoveel gemaakt en ze lukken allemaal! Je mercimek corbasi is een echt succes bij mijn turkse schoonfamilie :) zou je ook eens een recept voor asure dessert kunnen posten? Grtjs xx

      Verwijderen
    3. Dank je wel, wat leuk! Asure heb ik zelf nog nooit gemaakt, maar staat inderdaad ook nog op mijn lijstje.

      Verwijderen
  5. Merhaba Eslem,
    Ik ben nu 4 jaar getrouwd met een Nederlandse Turk (mijn schoonouders zijn Turks, hijzelf is in NL geboren) maar zijn inmiddels alweer 13 jaar samen en hebben een dochter van 3. We zijn dankbaar voor jouw site. De gerechten die er op staan zijn super en ook de bereiding is Turks (zoals bij anderen vaak niet het geval is).
    Nu heb ik een vraag voor de Ramadan die morgen begint. Welke gerechten passen hier goed bij?
    Nogmaals bedankt voor de geweldige recepten. (Kunnen de recepten gedownload worden? of ben je misschien van plan een kookboek uit te brengen?)
    Groetjes Dominique

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Dominique, bedankt voor je reactie! Leuk om te lezen dat de recepten in de smaak vallen, mijn man eet het niet als het niet echt Turks is dus dat is een goede graadmeter haha. Ik ga zometeen een blogpost over de ramadan online zetten. Het is natuurlijk persoonlijk wat je daarbij wil eten maar mijn ervaring is dat soep altijd goed in de smaak valt, bijvoorbeeld linzensoep of tarhanasoep, met daarbij wat hapjes zoals een aardappelsalade of wat borek ofzo. Voortoe fruit (gekoelde watermeloen is in dit seizoen heerlijk) of iets zoiets. Pfoe en een kookboek zou ik heel graag willen maar dat is tegenwoordig helaas niet meer zo makkelijk. Wie weet ooit insa'Allah! Mocht je nog vragen hebben aarzel vooral niet om ze te stellen. Groetjes Eslem

      Verwijderen
  6. Hoi, ik ben benieuwd hoe jij künefe maakt. Heb je daar een voorbeeldrecept van? Ik hoop dat je een leuke vakantie hebt gehad trouwens!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel, we hebben zeker een leuke vakantie gehad, leuk dat je het vraagt! :). Kunefe heb ik eerlijk gezegd nog nooit zelf gemaakt, weleens kant en klaar uit zo'n pakje maar dat vond ik ook niet zo'n succes. Ik zal er eens achteraan gaan!

      Verwijderen
  7. Wow Eslem. Geweldige blog!!! Ik ga in het weekend en op mn vrije dag lekker bakken!! (niet zo goed voor de lijn allen hihi ;)...)_

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha ja die lijn, tsja....Soms moet je genieten! Bakze!

      Verwijderen
  8. Super blog!! Kan niet mis gaan met al die foto's en goede uitleg. Mn man is turks, ik kan al een hoop turkse gerechten koken, maar met jou recepten erbij word het weer leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wauw ik weet waar ik vanaf nu ieder weekend zoet mee ben! Top dankjewel

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Heb je ook een" recept"van hoe je de thee maakt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat staat in de planning en komt binnenkort online als het goed is!

      Verwijderen
  11. Hoi eslem,
    Ik wil graag de gúlbörek maken , maar dan met aardappel, blijft de bereiding qua vellen en voeibaarmengsel hetzelfde?
    Groetjes en bedankt , paty

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hoor dat is gewoon allemaal hetzelfde! Lekker, eet smakelijk alvast!

      Verwijderen
  12. Wat een prachtige website! Heb al veel recepten gemaakt van je. Hoop dat je er nog lang mee door gaat, zodat wij nog lang kunnen genieten. Dankjewel Eslem

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik zelf ben een pool die al bijna 19 jaar met een Marokkaanse man getrouwd is en we vinden Turkse eten heerlijk. Mijn man is ook opgegroeid met Turkse vrienden en we vinden je website echt Super leuk met heerlijke gerechten!! Dank je vriendelijk voor super uitleg bij je gerechten. Groetjesss

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om te horen! Wat zullen jullie een multicultureel gezin zijn, leuk hoor. Ik ben blij om te horen dat mijn recepten in de smaak vallen en graag gedaan natuurlijk!

      Verwijderen
  14. Merhaba Eslem,

    je website is echt geweldig! De recepten zijn zo duidelijk en mislukken nooit.

    Liefs

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat lief, dank je wel voor je leuke berichtje!

      Verwijderen
  15. Hoi heb je ook het recept voor kisir salade

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, staat ook op de site! Als je kijkt onder het tabblad 'Turkse recepten' en bij 'mezeler' staat Kısır / Turkse bulgursalade

      Verwijderen
  16. Ik was gewoon op zoek naar één lekker gerechtje, niet te moeilijk maar wel anders dan de standaard dingen, en nu kan ik niet meer kiezen! Ik denk dat ik maar 10 dingen ga maken morgen ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, dat vind ik heel leuk om te horen! Eet smakelijk alvast en ik ben benieuwd of het allemaal in de smaak valt!

      Verwijderen
  17. Heb je misschien ook een recept voor Haydari?
    Ik heb al verschillende recepten uitgeprobeerd, en ze zijn stuk voor stuk heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om te horen! Haydari staat op mijn (lange...) lijst met gerechten die ik nog ga maken, dus als het goed is komt het recept vanzelf een keer langs :)

      Verwijderen
  18. Super dit blog. Wil je gezond eten dan kom je hier aan je trekken. Heel veel groenten, kleurrijk eten (het oog wil ook wat), lekker gekruid. Ben heel blij met alle lekkere recepten en info die je met ons deelt.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Hele mooie website met goede uitleg van de gerechten. Moeilijk om een keuze maken! Binnenkort weer eens iets uitproberen. M'n vriend is namelijk half Turks en vindt het altijd wel leuk als ik weer iets Turks probeer te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Zwanger zijn en deze website ... goede combinatie voor extra kilootjes ��. Bedankt voor de duidelijke recepten . Niet meer zoals schoonmama 'op gevoel' afgaan wat betreft de hoeveelheden ....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ah, juist als je zwanger bent mag je extra genieten! :) Graag gedaan! Ik heb ook altijd moeite met dat 'göze göre' (op het oog) dus daarom probeer ik echt altijd de hoeveelheden erbij te vermelden.

      Verwijderen
    2. Ja is echt een hele Hulp die hoeveelheden . Even een vraagje , heeft u een gemakkelijk receptje voor iskender . Mijn dochter is er gek van !

      Verwijderen
  21. Hoi Eslem,
    Sinds een tijdje zijn wij thuis helemaal gek op de turkse en marokkaanse keuken en we hebben al aardig wat recepten van je site uitgeprobeerd; en met succes!
    Nu zoeken we al een hele tijd een goed recept van etimek tatlisi, maar dat kunnen we nergens vinden in het nederlands. Heb jij hier misschien een recept van? Liefs

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om te horen dat jullie veel Turks koken! Ik ben blij dat ik jullie op weg kan helpen met recepten. Etimek tatlisi ken ik wel maar ik heb ik zelf nog nooit gemaakt omdat ik het niet zo heel erg lekker vind :) . Ik weet dat het in Nederland meestal gemaakt wordt met het kant en klare geroosterde brood van Bolletje, daar gaat dan een siroop (water en suiker) overheen en daaroverheen muhallebi (melkpudding).

      Verwijderen
    2. Dankje! :) Binnenkort toch maar eens gaan proberen.

      Verwijderen
  22. Selam Eslem,

    Jouw blog is mijn startpagina. In de keuken mijn telefoon erbij en aan de slag! Als Marokkaanse geniet ik van de Turkse keuken. Ik heb al veel recepten geprobeerd van jou en allemaal gelukt dankzij je duidelijke beschrijving. Ik kan geen recept voor sarma vinden of kijk ik er over heen? Die gevulde ravioli achtige pasta kussentjes met yoghurt saus. Ben benieuwd naar jouw recept hiervoor. Durf dat van andere blogs niet snel te proberen haha jouw recepten lukken me altijd. Groetjes Ahlam

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Selam Ahlam, dank je wel voor je lieve berichtje! Wat geweldig dat mijn blog jouw startpagina is, echt heel leuk :) . Het gerecht dat jij bedoelt heet manti (sarma zijn gevulde wijnbladeren) en het recept voor manti staat al op de site, onder Turkse recepten. Kookze!

      Verwijderen
  23. Vandaag heb ik voor het eerst je recepten geprobeerd. Tavuk sote met pilav, het was echt heerlijk!! Nu weet ik eindelijk hoe ik die heerlijke rijst maak die ik in turkije altijd op mijn bord krijg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om te horen! Ja het heeft ook even geduurd voor ik wist hoe je Turkse rijst moest maken. Gelukkig is het niet moeilijk als je het weet :)

      Verwijderen
  24. gerda kamisoglu11 mei 2015 om 10:35

    Hallo Eslem,
    Ik zoek het recept voor Turlu, ik zag het vorige week staan in je blog, maar kan het niet meer vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het staat er nog hoor! Etli turlu, bij Turkse recepten

      Verwijderen
  25. Vraagje: hoe heet dat fenomenale turkse brood (iets langwerpig en eigenlijk alleen bestaand uit een boven- en onderlaag) dat volledig bol en opgeblazen uit de oven komt in de betere restaurants waar we onlangs twee weken van konden genieten. En heb je daar een recept van, want wij kaaskoppen beginnen nu al een gezonde heimwee te ontwikkelen...
    Frank en Anke, Zaandam

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet precies wat jullie bedoelen, helaas is een dergelijk brood thuis moeilijk na te bootsen! Het geheim is namelijk een loeihete steenoven, en die hebben de meesten thuis niet helaas. Het brood wordt meestal 'lavas ekmegi' genoemd.

      Verwijderen
  26. Hey Hallo,
    Bedankt voor deze fantastische gerechten. Zou je ook Patlıcan kunt maken (het liefst met gehakt of lamsvlees) en het recept met ons kunnen delen? Alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat bedoel je precies met patlican? Patlican an sich is aubergine en geen gerecht - bedoel je een ovenschotel, iets met gefrituurde aubergine of wat anders?

      Verwijderen
    2. Patlıcan Oturtma Tarifi of Etli Patlıcan, het is een gerecht met aubergine met gehakt en of vlees.

      Verwijderen
    3. Ok ik ga er mee aan de slag

      Verwijderen
  27. Hoi, lekkere recepten allemaal heel veel dank van een oerhollandse vrouw die meer Turks eet dan een Turkse volgens mijn vrienden :).
    Vraagje: ik hou van aubergines en mij is ooit geleerd ze eerst te zouten, het vocht eruit te laten trekken, afspoelen en drogen, dan pas bakken of verder verwerken. Is dat echt nodig? Ik doe het wel maar als je ze heel roostert op een bbq om er een dip van te maken zout je ze ook niet en zijn ze net zo lekker. Wat vindt jij?
    En kan je bv. gevulde aubergine met gehakt invriezen? Ik woon alleen dus is het altijd wat veel (werk) voor mij dus maak ik het alleen als er mensen komen eten maar het lijkt me ook handig, ontdooien, wat salade en brood en klaar ben je op een drukke lange dag. Gewoon proberen dat invriezen met een restje lukt nooit want als er mensen komen eten gaat alles altijd schoon op haha :) té lekker gewoon, bedankt alvast!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om te horen! Wat betreft de aubergines, ik doe dat nooit. Er zit genoeg zout in ons eten en ik heb niet het idee dat het iets uithaalt. Oei, ik weet niet of dat lukt, gevulde aubergine invriezen. Het gehakt kan er wel tege, maar ik vrees dat de aubergine heel papperig wordt - gare groenten invriezen is vaak lastig.

      Verwijderen
  28. Er komt wel veel vocht uit aubergines als je ze zout, het zout moet je er ook afwassen na een half uurtje!
    Heb nog eens gevraagd: dat vocht wat eruit komt zou bitter zijn!? Ik heb het nu achterwege gelaten, er staat een schotel aubergines in de oven op verzoek van zoonlief :).
    Je antwoord bracht me wel op een idee: dubbel zoveel gehaktvulling gemaakt, dat ga ik invriezen.
    Scheelt toch flink wat tijd, 's ochtends uit de vriezer halen dan alleen nog aubergine poffen, peper+tomaat erop + wat saus, terwijl het in de oven staat salade maken en klaar. Lekker stuk vers brood van de turkse bakker om de hoek en tot mijn ellebogen erin haha, heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed idee inderdaad, meer gehaktvulling, dat scheelt toch weer tijd! Eet smakelijk!

      Verwijderen
  29. ps: ik heb geen platte peterselie bij de gevulde aubergines, soms kan ik het gewoon niet krijgen hier en het kán zonder maar het is wel lekkerder met vind ik, als ik het niet kan krijgen vervang ik het door een beetje oregano. (niet teveel!!)
    stel dat ze het nu wel hebben, ik ga zo brood halen en gisteren was de peterselie uitverkocht maar wie weet hebben ze nu wel; kan ik het er dan alsnog overheen strooien of moet het meekoken/bakken? dan weet ik dat voor een volgende keer.
    echt blij met de recepten en duidelijke uitleg, je staat bij de favorieten in mijn pc!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hoor dat kun je er later ook nog overheen strooien. Meebakken of koken kan ook wel, maar dan smaakt het minder sterk. Ik vind het vers vaak lekkerder.

      Verwijderen
  30. Bedankt voor je supersnelle antwoord, ik heb het eroverheen gestrooid en het smaakte echt fantastisch! Mijn zoon woont alleen, kookt niet zo graag maar belde net met de vraag of ik de link naar jouw recepten nog even door wilde mailen :).
    Over dat zouten van de aubergines: hier een recept (zelf nooit gemaakt) waarin het beschreven staat, bij 'voorbereiden':
    http://www.smulweb.nl/recepten/163565/Aubergine-au-gratin
    Wij proefden geen verschil.. dat laat ik dus voortaan achterwege.
    Fijne dag Eslem, ik ga nog heel veel van je recepten proberen, dank je voor het delen!!

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Een kookboek van jou zou inderdaad fantastisch zijn en ik hoop dat het je lukt.
    Een vraagje: Heb je misschien een recept voor Etli Bamya? Het valt me op dat je geen recepten met Okra hebt. Heb het nog nooit gegeten. Is het niet lekker? Heb gelezen dat het nogal slijmerig is maar wel prima van smaak. Vr. groeten, Florence

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eerlijk gezegd heb ik ook nog nooit bamya gegeten. Juist dat slijmerige aspect spreekt me niet zo aan, haha. Ik was van plan het dit jaar in Turkije te proberen maar het is er weer niet van gekomen. Staat in ieder geval nog wel op mijn lijstje!

      Verwijderen
    2. Bedankt voor je reactie. Kan me voorstellen dat je andere prioriteiten hebt dan een slijmerig gerecht! En het is ook niet zo dat ik er dringend naar smacht ;). Ik wacht het gewoon af. Vr. groeten,Florence

      Verwijderen
    3. Bij ons thuis is bamya nooit slijmerig,
      Een handige tip van oma: verse bamya van de markt frituren in olie en dan pas gebruiken voor in je gerecht dan wordt het niet slijmerig.
      Natuurlijk is verse bamya hier noeilijk te vinden en die in bokaal is meestal slijmerig.
      Daarom bereiden wij die voor in turkije en vriezen de bamya in met verse tomatensap en nemen het bevroren mee in de bagage

      Verwijderen
  32. Hallo, Ik ga volgende week thema Turks koken op mijn werk en ben nu op zoek naar het recept voor Kasarli tereyagli mantar (gegratineerde champignons met knoflook roomboter en kaas.) Kun je mij daaraan helpen? Thanks, Jess

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ken het gerecht zelf niet, maar ik zou gewoon de champignons met knoflook boter en kaas even in de oven doen ;)

      Verwijderen
  33. ja dat is een optie, dank je. Jess

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Wat een fijn weblog. Duidelijke recepten, heldere uitleg. Super!

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Beste Eslem,

    Ik kijk elke dag op je site om te zien of je een nieuw recept hebt geplaatst.
    November is voorbij gegaan zonder nieuwe recepten dus ik ben ongerust.
    Is alles goed met je?
    Groetjes van Daphne, fan van je site.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Daphne, wat lief dat je aan me denkt! Ja hoor alles gaat goed, ik heb alleen even een blog-dipje ;). Insa'Allah kom ik binnenkort weer met nieuwe blogs. groetjes Eslem.

      Verwijderen
  36. Staan veel lekkere gerechten op zeg. Ga er zeker een paar maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  37. dag eslem,
    om te beginnen ik volg je recepten al heel lang! en ik vind het echt supper.
    ik vroeg mij ook af of je een recept had van sutlac.

    groetjes
    rumeysa

    BeantwoordenVerwijderen
  38. Hier zitten onwijs veel lekkere recepten tussen! Ga er zeer zeker een paar van gebruiken!

    BeantwoordenVerwijderen
  39. hoi ik heb een vraag heb pas geleden bij turkse mensen gegeten en ben op zoek naar recept ,er zaten ardappelen ,rundvlees verschillende groentes in en zat in een rode saus

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat zou ik zo niet weten, je zou even door de Turkse recepten op de site heen kunnen gaan om te kijken of er iets is wat er op lijkt.

      Verwijderen
  40. Hi! Vandaag heb im voor het eerst een turks gerecht gemaakt, het was heerlijk! Mijn vriend vond het overigens ook super lekker (hij is turks). Mijn schoonmoeder maakt wel eens deeg met paprika erop. Ik ben er dol op, maar ik kan het recept niet op jouw blog vinden. Ik ben even vergwtwn hoe het heet! Ben super blij met joi blog en ga er zeker vaker op kijken! X

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om te horen! Deeg met paprika erop? Ik heb zo gauw geen idee, anders moet je nog maar eens de naam van het gerecht aan je schoonmoeder vragen :)

      Verwijderen
  41. Wat staan er ongelooflijk veel lekkere recepten op deze blog! Sinds ik in Turkije op vakantie ben geweest smacht ik al naar die overheerlijke gevulde broodjes. Blij dat ik nu eindelijk een recept heb gevonden, ga ze dit weekend gelijk uitproberen! Bedankt voor alle heerlijke recepten en nieuwe kookinspiratie :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk, ik ben benieuwd of je ze net zo lekker vind als in Turkije!

      Verwijderen
  42. Salaam aleikum,

    je hebt echt een hele leuke site. Heb al paar recepten gemaakt echt super.

    Ik krijg zaterdag bezoek en ik wilde graag een mezze tafel maken. Heb jij soms tips van gerechtjes die ik er allemaal kan maken?

    salaam

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tsja, kies uit mijn 100+ Turkse recepten wat je lekker vind zou ik zeggen! Beetje afwisselen tussen groenten, deeg, vlees, zoet etc.

      Verwijderen
  43. Hey Eslem! Je hebt echt een leuke blog, ga zo door!

    Mijn (Turkse)vriend is over enkele weken jarig en ik wil hem verassen door voor hem en zijn familieleden te koken. Ik wil Turks koken, zou je mij enkele gerechten kunnen opnoemen die ik zou kunnen klaarmaken? Ik wil als eindresultaat een hele tafel vol met lekker eten hebben :p

    Alvast bedankt! :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tsja, kies uit mijn 100+ Turkse recepten wat je lekker vind zou ik zeggen! Beetje afwisselen tussen groenten, deeg, vlees, zoet etc.

      Verwijderen
  44. Gisteren je blog ontdekt, vandaag gesmuld van de gevulde aubergine! Heerlijke recepten en mooi uitgelegd, dank!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ben je nog actief op jouw blog of ben je gestopt? Geniet van je recepten... Thnx... TOP!...

      Verwijderen
  45. Wanneer komt er n kookboek. Ik zou t geweldig vinden en direct kopen , jou gerechten is Turkije op z'n best ! Massallah !!!

    BeantwoordenVerwijderen
  46. Hallo Elsem,

    Wat een super lekkere recepten! Veel van mijn favorieten komen van jouw blog Dank je wel!

    BeantwoordenVerwijderen
  47. Hoi elsem ik heb al heel veel van jouw gerechten gemaakt en ze zijn telkens weer een succes. Wel jammer dat ik sinds kort sommige foto's niet meer kan zien .

    BeantwoordenVerwijderen
  48. Hallo Eslem,
    Bijna dagelijks kijk ik al ruim 2 jaar op je site. Even kijken voor een recept, ingrediënten of hoe moet het nou ook alweer. Echt jammer dat je niet meer actief bent! Ook al ken ik je niet, ik mis je wel!

    Hopelijk vind je nog inspiratie om deze fantastische site en jou talent weer op te pakken.

    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!