zondag 19 juli 2015

Simit poğaça (Turkse gevulde simitbroodjes)

Persoonlijk vind ik verse simit (Turkse sesamringen) één van de lekkerste broodjes uit de Turkse keuken. Knapperig, met nét dat beetje anders dan anders smaakje dankzij de sesamzaadjes en de pekmez (druivensiroop), heerlijk bij het ontbijt of de lunch. Helaas smaken ze in Nederland meestal niet zoals in Turkije, en zelf maken is lekker, maar wel een hele ochtend werk. Daarom heb ik laatst deze simit poğaça (Turkse gevulde simitbroodjes) gemaakt. Het recept vond ik op de bekende Turkse receptensite van Cahide Sultan en de broodjes smaken inderdaad echt naar simit. Maar dan sneller, makkelijker en met vulling bovendien :) . Knapperige buitenkant, zachte binnenkant...de perfecte combinatie.



Simit poğaça (Turkse gevulde simitbroodjes) krijgen hun typische 'simit-smaak' dankzij het gebruik van mahlep en pekmez. Het recept zal zonder deze ingredienten niet mislukken, maar laat ze als het even kan niet weg: juist hierdoor smaken de broodjes mede zo 'echt' naar simit. Voor de vulling heb ik Turkse witte kaas gebruikt, omdat ik dat het beste bij de smaak van de broodjes vind passen. Maar natuurlijk kun je ook elke andere gewenste vulling gebruiken.



Turks recept
Simit poğaça (Turkse gevulde simitbroodjes)

Benodigdheden (voor één bakplaat vol broodjes)

Voor het deeg:
800 gram bloem
1 waterglas (200 ml) Turkse yoghurt
1 waterglas (200 ml) lauw water
1 waterglas (200 ml) zonnebloemolie
1 eiwit
8 gram droge gist
2 eetlepels suiker
5 gram mahlep (weichselzaad)
7 gram zout

Voor de vulling:
150 gram Turkse witte kaas
(of een andere vulling naar keuze)

Voor de afwerking:
1 eigeel
2 eetlepels pekmez (druivensiroop)
50 ml water
1 zakje sesamzaadjes



Bereiding
Roer de yoghurt, het water, de zonnebloemolie en het eiwit door elkaar. Voeg de suiker, de mahlep en de gist toe en roer even door. Voeg het meel toe en kneed het deeg even goed door, voeg dan ook het zout toe. Kneed het deeg een minuut of 10 tot het mooi soepel is geworden. Dek het dan af en laat het een uur tot anderhalf uur rijzen op kamertemperatuur. Kneed het deeg na de rijstijd weer even door. Prak de kaas fijn met een vork. Neem nu elke keer een bolletje deeg ter grootte van een ei. Duw dit tot een platte ovale vorm, leg er wat kaas op en vouw het deeg weer dicht, zodanig dat je de ovale vorm behoudt. Werk zo al het deeg af.



Zet nu twee bakjes klaar. In het ene bakje meng je de pekmez met het eigeel en het water. In het andere bakje doe je de sesamzaadjes. Zet ook een bakplaat, bekleed met bakpapier, naast je werkblad. Pak een deegbolletje, dompel het even in het pekmezmengsel en daarna in het bakje met sesamzaadjes, zodat alle kanten bedekt zijn met sesamzaadjes. Leg het simit broodje op de bakplaat en werk zo al het deeg af. Was je handen ;) en maak dan in elk broodje twee of drie sneetje met een goed scherp mes. Leg een theedoek over de bakplaat en laat de oven alvast voorverwarmen op 200 graden - totdat de oven warm is, kunnen de broodjes nog even rijzen. Zet dan de bakplaat in de oven en bak de broodjes af tot ze mooi goudbruin zien, dat duurt ongeveer een half uur.



Bewaren
Simit poğaça (Turkse gevulde simitbroodjes) kun je afgedekt twee dagen vers houden. Wil je ze langer bewaren, vries ze dan in als ze afgekoeld zijn: dat gaat heel goed. Heb je ze nodig, laat ze dan rustig in het zakje ontdooien en piep ze daarna nog even vijf minuutjes op in een hete oven.





2 opmerkingen:

  1. Jij geeft me met je juiste hoeveelheden en duidelijke uitleg altijd moed om recepten uit te proberen haha! De Turkse supermarkt bij ons in de buurt is gesloten. Kan ik mahlep ook in de AH vinden? Of anders weglaten ? Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee mahlep moet je echt bij de Turkse winkel halen. Ik heb het niet ergens anders gezien. Je kan het gerust weglaten, het recept mislukt niet, je hebt dan alleen niet die specifieke smaak.

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!