woensdag 22 oktober 2014

Muska böreği (driehoekige börek uit de oven)

Deze muska böreği (driehoekige börek uit de oven) stond al lang op mijn verlanglijstje om te maken. Ik heb speciaal gewacht tot we in Turkije waren, zodat ik goede zachte yufka kon gebruiken, want dat is wel een vereiste voor deze börek. Gelukkig is in Nederland deze zachte yufka ook steeds beter verkrijgbaar. Ik had in ieder geval geen spijt van dit recept: het bleken superlekkere, lichte hapjes te zijn geworden met een knapperige buitenkant en lekkere kaasvulling. Ook heel geschikt als hapje voor een feestje of buffet.


Muska böreği (driehoekige börek uit de oven) kun je naast kaas natuurlijk ook met allerlei andere vullingen maken: aardappelvulling lijkt me erg lekker! Zorg wel dat je elk stukje yufka ruim insmeert met het eimengsel om te voorkomen dat de börek te droog wordt. Door het eimengsel wordt de yufka soepel en is de buitenkant na het bakken lekker knapperig terwijl de binnenkant heerlijk zacht is.



Turks recept
Muska böreği (driehoekige börek uit de oven)

Benodigdheden
2 ronde yufkavellen
1 waterglas (200 ml) melk
½ waterglas (100 ml) olie
2 eieren
1 schaaltje Turkse witte kaas (of elke andere gewenste vulling)
1 handvol platte peterselie
sesam- en/of nigellazaad


Bereiding
Snij de peterselie fijn en meng het met de fijngeprakte kaas. Roer de eieren los met de melk en olie. Leg een vel yufka op je werkblad. Snij deze doormidden en snij vervolgens beide helften in zes repen (zie de foto's). De twee buitenste reepjes kun je wegleggen, die zijn te kort om te gebruiken.


Neem een reep yufka en besmeer het met het eimengsel. Leg een beetje vulling op de onderzijde. Vouw de yufka nu driehoeksgewijs naar boven op: eerst de rechterpunt schuin naar boven, dan recht omhoog en dan weer schuin. Het klinkt nu heel ingewikkeld maar het is heel simpel en wijst zich vanzelf: kijk maar naar de foto's. Vouw een eventueel overblijvend randje naar onderen. Leg de börek op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Werk zo alle yufka af. Bestrijk de böreks vervolgens met wat eimengsel en bestrooi ze met sesam- en/of nigellazaad. Bak de muska börek in de oven op 180 graden tot ze mooi goudbruin en een beetje opgebold zijn: dit duurt ongeveer 30 a 40 minuten.
 

Bewaren
Muska böreği (driehoekige börek uit de oven) kun je prima twee dagen bewaren. Warm het voor het serveren nog even op de in oven.


4 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Ja absoluut, een van mijn favorieten uit de Turkse keuken!

      Verwijderen
  2. Salaam Aleikoum Eslem,

    MMMMM weer iets lekkers!
    Ik had een vraagje kan je ook het recept van die aardappelsalade geven achter die borek plaatsen want die ziet er echt overheerlijk uit!

    Dank je wel alvast

    Groetjes Kris

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aleikum selam Kris, natuurlijk, het recept daarvan staat al op de site. Als je even onder 'Turkse recepten' kijkt en dan bij salades: 'Yumurtalı patates salatası (Turkse aardappelsalade met ei)' . De salade op de foto hierboven is hetzelfde, alleen dan zonder het ei ;). Succes!

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!