donderdag 28 januari 2016

Hellim peyniri (halloumi kaas)

Wat is het?
Van oorsprong is hellim peyniri (halloumi kaas) en Cypriotische geitenkaas. Echter kan ook schapen- of koeienmelk worden toegevoegd, zeker in de kazen die hier in de supermarkt liggen zit meer koeienmelk, dat is nu eenmaal goedkoper. Halloumi smelt niet snel door het hoge eiwitgehalte en is daarom ideaal om te bakken, in plakjes of in blokjes. Het krijgt dan een lekker bruin krokant korstje terwijl de binnenkant zacht wordt, maar niet echt smelt.


Waar koop je het?
Ik kocht mijn halloumi kaas bij de Turkse winkel (Gazi is een merk van Turkse producten) maar ik heb ook andere merken bij grotere supermarkten zoals de AH zien liggen. 


Hoe bewaar je het?
Zoals alle kaas, in de koelkast, goed afgesloten zodat het niet uitdroogt. 


Wat kun je ermee maken?
Hellim peyniri (halloumi kaas) is ideaal om te bakken. Een goede vleesvervanger dus, maar ook in een salade heel erg lekker.

Een paar voorbeelden van Turkse gerechten waarin hellim peyniri verwerkt wordt:

Hellim peyniri kızartması
Peynirli semizotu salatası (Turkse posteleinsalade met gegrilde halloumi)



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!