zondag 9 maart 2014

Yenibahar (piment)

Wat is het?
Yenibahar (letterlijk: nieuwe lente) laat zich het beste vertalen als 'piment', maar je zou ook Jamaicaanse peper (Jamaicapeper) of allspice kunnen zeggen. De zaden zijn afkomstig van een plant die voornamelijk in Midden-Amerika en West-Indië groeit. Door de zaden te drogen en te vermalen ontstaat yenibahar oftewel piment. Piment ruikt heel kruidig en heeft wel iets weg van kaneel of nootmuskaat, maar de smaak is behoorlijk scherp en peperig.


Waar koop je het?
Ik kocht mijn zakje yenibahar bij de Turkse winkel: ze hebben het echter niet overal, even goed zoeken in het kruidenrek. Sommige supermarkten verkopen het ook onder de naam piment.

Hoe bewaar je het?
Zoals alle kruiden is piment vrijwel oneindig houdbaar zolang je het droog en koel bewaard.


Wat kun je ermee maken?
Piment past heel goed bij allerlei vleesgerechten. Amerikanen gebruiken het onder de naam 'allspice' in allerlei soorten gerechten, ook bij fruit en gebak. In de Turkse keuken kom je het de laatste jaren steeds meer tegen als vervanger van rode of zwarte peper in recepten. Het geeft net een iets andere smaak aan het gerecht.

Een paar voorbeelden van Turkse gerechten waar yenibahar in verwerkt wordt:

Sarımsaklı sucuk köftesi (pittige köfte met knoflook)
Fırında patlıcan kebabı (Turkse ovenschotel met aubergine, tomaat en köfte)
Tavuk dürüm (kip durum/kip döner)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!